Er du bange eller nervøs for at gå til tandlæge?

Tandlægeskræk

Ring og få en tid

Vi har åbent alle ugens syv dage

Har du akut smerter?

Ring og vi finder en akuttid til dig

Priser og finansiering

Beregn ca. pris samt se tilskud

Føl dig tryg og smertefri

Vores personale har fokus på dig

Vi tager hensyn ved tandlægeskræk

Lider man af tandlægeskræk (“tandlægeangst”, “tandlægefrygt” eller “odontofobi”), er man bange for eller nervøs ved at gå til tandlæge. Nogle er kun lidt bange ­‒ andre særdeles bange. Ubehaget opleves typisk både før og under tandlægebesøg. Årsagen er ofte dårlige erfaringer med tandlægebesøg, som fører til, at man udskyder sin tandbehandling eller helt undgår tandlægen. En væsentlig del af behandlingen af tandlægeskræk består derfor i at opsøge en rar og hensynsfuld tandlæge, og få en ny og positiv oplevelse med tandlægebesøg.

Vi er vant til at tage hensyn

Klinikken har igennem de seneste tolv år fokuseret på, at tage særligt hensyn til personer med tandlægeskræk. Vi er vant til at tage hensyn, på en lang række områder ‒ uanset graden af tandlægeskræk.

På vores tidsbestillingsside kan du markere feltet “tandlægeskræk”. Du kan også ringe til os på telefon 3834 2421 og tale lidt med os først, hvis du foretrækker det. Hvis du ønsker det, kan første konsultation udelukkende bestå i, at du møder tandlægen og sammen aftaler, hvordan eventuel behandling skal foregå.

Spørgsmål og svar om tandlægeskræk

Når du kommer hos os første gang, starter vi med at aftale de hensyn, som du har særligt brug for, at vi tager.

Årsager til tandlægeskræk

Ubehaget hænger typisk sammen med, at man forventer en gentagelse af en dårlig oplevelse. Det kan eksempelvis være:

  • Dårlige erfaringer med en tandlæges adfærd eller behandling, utilstrækkeligt hensyn, mangelfuld information eller manglende aftaler om behandling.
  • Oplevelser med smerter ‒ f.eks. utilstrækkelig bedøvelse ‒ i forbindelse med tidligere tandbehandlinger.
+Bedøvelse uden sprøjte

Vi tager hensyn på alle de områder, vi kan. Derfor benytter vi naturligvis også det mest komfortable behandlingsudstyr, der findes. Computerstyret bedøvelse med the Wand giver tre klare fordele:

  • Ingen traditionel sprøjte ‒ bedøvelsen foregår via en slags bedøvelsespen.
  • Man kan stort set ikke mærke, at bedøvelsen lægges ‒ ofte kan det slet ikke mærkes. Det skyldes, at nålen er tyndere, og at bedøvelsesvæsken doseres mere jævnt.
  • Ingen bedøvet kæbe – mere afgrænset bedøvelse. Bedøvelsen læges meget mere lokalt omkring tanden, så man undgår, at hele kæben er bedøvet under og efter behandling. Man kan spise og tale som normalt efter behandling.
+Tandlægeskræk har mange former

Mange mennesker er nervøse ved eller frygter tandlægebesøg. Det kan være en generel frygt for tandlægebehandling/situationen, eller noget helt bestemt ved en tandlæges behandling: frygt for smerte, bedøvelse, at være fastlåst, at blive talt ned til eller blive skældt ud.

Uanset hvad man frygter, er det muligt for tandlægen at tage de hensyn som er nødvendige, for at oplevelsen bliver en helt anden og positiv oplevelse, frem for de negative oplevelser som mange har med sig.

+Bryd den onde cirkel
  • Dårlige oplevelser med tidligere tandbehandling kan føre til, at man udskyder tandlægebesøg.
  • Når man undgår tandlægebesøget, fører det til, at man frygter, at behandlingen bliver mere omfattende, bekostelig og frem for alt ubehagelig.
  • Dette fører igen til, at man undgår tandlægebesøg.

Ud over frygt kan der også være knyttet en oplevelse af skam til det at besøge tandlægen ‒ særligt hvis man ikke har været til tandlæge længe (evt. fordi man netop ikke bryder sig om det). Dermed er en ond cirkel igang, som mange er kommet ind i.

Vi er vant til at tage godt imod og tage hensyn til personer som ikke har været til tandlæge længe og kan hjælpe dig med at bryde den onde cirkel. Har man først brudt cirklen og fået en ny og positiv erfaring med det at gå til tandlæge, bliver det med tiden lettere ved næste besøg.
Ved din konsultation kan vi også give dig et konkret overblik over hvad der faktisk trænger til at blive lavet, hvordan det laves bedst, og hvad det vil koste at få det lavet.

+Er tandlægeskræk almindeligt?

Når man selv lider af tandlægeskræk, kan man nemt føle sig alene med det. Men tandlægeskræk er faktisk meget udbredt. Hele 40 pct. af danskerne lider af en eller anden grad af tandlægeskræk. For ca. 5 pct. er det en decideret fobi ‒ odontofobi. Det er således også en væsentlig årsag til, at mange mennesker udskyder tandlægebesøgene i årevis.

Såvel tandlæge som den person der oplever ubehaget, kan heldigvis gøre nogle ting, som kan ændre ved den situation. Vores erfaring er, at vi sammen kan gøre nogle enkle ting, som gør, at det at gå til tandlæge bliver lettere og behageligere.
Der er både nogle ting, du selv kan gøre og ting, som tandlægen kan gøre, så det bliver behageligere og lettere for dig.

+Hvad kan du selv gøre ved tandlægeskræk?
  • Du kan vælge en tandlæge, som du føler dig tryg ved ‒ en person / et sted som du føler, at du har tillid til.
  • Du må meget gerne fortælle din tandlæge om det ubehag, du oplever eller har oplevet, og husk på, at du ikke er alene om at være bange for at gå til tandlæge.
  • Du kan selv være med til at bestemme behandlingstempoet.
  • Du kan tage en ven med, hvis du ønsker det.
  • Du kan (hos os) vælge at høre noget afslappende musik, eller se tv under behandling.
  • Du kan lave afslapningsøvelser, før du tager hjemmefra (vejrtrækningsøvelser og afspænding).

Når du først har vovet dig afsted til “første” besøg hos tandlægen, og har erfaret at det faktisk gik “ret okay” er det en fordel, hvis du vælger at vende tilbage regelmæssigt. Går der meget lang tid, vender noget af angsten ofte tilbage igen. Flere klarede besøg, med relativt kort interval, giver omvendt angsten svære betingelser for at puste sig op.

+Hvad kan tandlægen (vi) gøre ved tandlægeskræk?
  • Hvis patienten skal kunne have tillid til sin tandlæge, er det afgørende, at tandlægen er bevidst om sit ansvar for den enkelte patient og respekterer personens grænser og lytter til personens ønsker.
  • Det er desuden vigtigt, at tandlægen forstår og accepterer, at patienten er særligt bange for situationen.
  • Tandlægen kan tage alle de hensyn, som betyder noget for den enkelte patient.
  • Når tandlægen løbende informerer om behandlingen og lytter til patientens ønsker, kan behandlingen foregå med et minimalt fysisk og psykisk ubehag for patienten.
  • Ved at lægge bedøvelse forsigtigt og omhyggeligt kan tandlægen sikre sig, at mulige smerter kontrolleres allerede før, de opstår. Det er vores erfaring, at elektronisk styret bedøvelse bedst minimerer ubehaget ved bedøvelse. Det er derfor blevet standard hos os når der bedøves, hvilket mange er glade for.
+Hensyn til tandlægeskræk i vores indretning

Hvorfor gøre det mere ubehageligt at besøge tandlægen, end det behøver at være?
I 2007 byggede vi hele klinikken om. I den forbindelse lagde vi en plan for, hvordan vi bedst muligt kunne tage hensyn til patienter med tandlægeskræk og andre, som ikke er vilde med tandlægebesøg, i selve indretningen og udsmykningen af klinikken.

Klinikken er derfor indrettet under hensyn til mange af de forskellige typer af sanseindtryk, som man modtager på en tandlægeklinik:

Visuelt

  • Musik/radio og tv i loftet på alle klinikrum, så man som patient kan tænke på noget andet, end den eventuelle behandling, der foregår.
  • Ingen skræmmende plakater med store blodrøde hugtænder og lignende.
  • Et rart miljø i venteværelset med mange blade, friskbrygget kaffe eller te og tv.

Lugt
Lugte er noget der, på en meget direkte og automatisk måde kan vække tidligere minder om alt muligt. En lugt kan sige mere end tusinde ord.

Har man haft en dårlig oplevelse hos en tandlæge, kan denne oplevelse vækkes til live, når man møder lugten af tandlægeklinik igen.
Lugten af “tandlægeklinik” stammer først og fremmest fra stoffet Eugenol, som er en nellikeolie, der bruges på næsten alle tandlægeklinikker. Det lugter kraftigt og de fleste forbinder netop den lugt med tandlægeklinik.

  • Vi sørger for at have stoffet eugenol stående i et skab med sug, så lugten ikke trænger ud i hele klinikken og vækker tidligere minder.

Lyde
Mens vi venter på, at det lydløse tandlægebor bliver opfundet, gør vi, hvad vi kan for at begrænse lydenes vandring fra klinikrum til venteværelset.

  • Vi har derfor indrettet hver klinik med lyddæmpende glas for at minimere de lyde fra f.eks. et bor, som ellers kan trænge meget tydeligt ud i venteværelset på en tandlægeklinik.

Følesans
Selve tandlægestolen er polstret med et særligt blødt materiale som er rart at ligge i.

Bedøvelse
Vi benytter computerstyret bedøvelse (the Wand), som har klare fordele frem for traditionel bedøvelse:

  • Stikket og injektionen af bedøvelsesvæske kan typisk stort set ikke mærkes. Ofte kan det slet ikke mærkes.
  • Bedøvelsen lægges mere lokalt omkring tanden. Man undgår, at hele kæben er følelsesløs, og der kan spises efter behandling.
  • Der bedøves med noget, der ligner en pen snarere end en traditionel sprøjte.

Læs mere om bedøvelse med the Wand***

+Få et overblik

Vi behandler dagligt patienter med tandlægeskræk, og vi har forståelse for, at det er vigtigt at tage særlige hensyn. De konkrete hensyn aftales med tandlægen før behandlingen. Ved det første besøg er det muligt at tage en ven med, hvis man ønsker det.

Vi har gode erfaringer med at behandle personer, som ikke har været til tandlæge i mange år. Her kan det være en hjælp, at starte med at lave en oversigt over eventuelle behandlinger, så det hele bliver mere overskueligt og konkret. Derfra kan man så aftale, hvad der skal ske og hvornår alt efter, hvad den enkelte ønsker.

Klinikken har igennem de seneste tolv år hjulpet rigtig mange mennesker med tandlægeskræk ‒ nogle har slet ikke været til tandlæge i mere end tyve år. Uanset hvornår du sidst var til tandlæge, og om du er lidt eller meget bange, er du velkommen hos os.
Vi håber, at du vælger at tage det næste skridt, så du får det bedre med dine tænder og tandlægebesøg fremover.